Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Contoh Soal Report Text Pilihan Ganda beserta Jawaban

Contoh Soal Bahasa Inggris Report Text Pilihan Ganda beserta Jawaban
Contoh Soal Report Text Pilihan Ganda beserta Jawabannya – Report Text merupakan salah satu jenis teks dalam bahasa Inggris yang menjelaskan secara detail mengenai suatu objek.

Detail dalam teks ini adalah detail ilmiah yang meliputi penjabaran objek, baik fisik maupun nonfisik dari fakta-fakta ilmiah mengenai objek tersebut.

Report Text juga termasuk ke dalam Descriptive Text yang memiliki tujuan untuk memberikan informasi-informasi kepada pembaca mengenai objek dari teks ini sendiri.

Ciri-Ciri Report Text :

  • Berisi fakta-fakta ilmiah
  • Judul teks terlihat lebih umum
  • Menggunakan Simple Present Tense

1 – 10 Contoh Soal Report Text Pilihan Ganda beserta Jawaban

1. Read the following text to answer questions number 1-3

Butterflies are a type of insect with large and often colorful wings. They start out as eggs. They lay their eggs on leaves. The eggs hatch into caterpillars with a tabular body. The caterpillar eats leaves, buds, or flowers of plants. When a caterpillar is full-sized, it goes into another stage called a chrysalis. Caterpillars attach themselves to something solid before becoming a chrysalis.

The caterpillar inside the chrysalis changes into a butterfly. Some butterflies make the change in one week. Some others take years to change. When the change is complete, the adult butterfly splits the chrysalis. The insect unfolds its wings and pumps blood and air into then. It spreads out the wings until they become dry and harder.

The beautiful butterfly then flies to get nectar from flowers. Most butterflies live only for one or two weeks.

What is the text mostly about?

a. Butterflies’ life stages
b. How a caterpillar lives
c. How butterflies lay their eggs
d. Physical characteristics of butterflies

Jawaban: A

2. Why do butterflies fly to some flowers?

a. To get nectar
b. To pump blood
c. To get some food
d. To dry their wings

Jawaban: A

3. Where does a caterpillar change into a butterfly?

a. On the flower
b. On the leaves
c. Inside the chrysalis
d. Inside the nectar

Jawaban: C

4. Read the following text to answer questions number 4-6

Gold is a precious metal. Gold is used as ornaments or as money. Gold is found in many places, but in a small supply. It is often found on the surface of the earth. Since gold is a heavy substance, it is sometimes found loose on the bottom of rivers. The gold is found together with sand and rocks, and must be separated from them.
It is simple to search for this type of gold. It is not usually necessary to drill for gold, but when a layer of gold is located deep below the surface of the earth, it is possible to drill a hole into the ground.

Engineers have developed a modern process for removing gold from rocks. Since gold is not very hard, it is sometimes melted and added to other substances for making rings, coins, and art objects. It will be priced forever because it is beautiful, rare, and useful.

The best title of the text above is …..

a. Gold
b. Metal
c. Rare Metal
d. Beautiful Ornaments

Jawaban: A

5. The text above is mainly intended to …. about gold.

a. Classify
b. Discuss
c. Describe
d. Elaborate

Jawaban: C

6. “It will be priced forever because….” The underlined word means …

a. Amazing
b. Valuable
c. Worthless
d. Greatness

Jawaban: B

7. Read the following text to answer questions number 7- 8

Eagles are large, powerfully built birds of prey, with a heavy head and beak. Even the smallest eagles, like the booted eagle (Aquila pennata) (which is comparable in size to a common buzzard (Buteo buteo) or red-tailed hawk (B. jamaicensis)), have relatively longer and more evenly broad wings, and more direct, faster flight – despite the reduced size of aerodynamic feathers. Most eagles are larger than any other raptors apart from some vultures.

The smallest species of eagle is the South Nicobar serpent eagle (Spilornis klossi), at 450 g (0.99 lb) and 40 cm (16 in). The largest species are discussed below. Like all birds of prey, eagles have very large hooked beaks for ripping flesh from their prey, strong muscular legs, and powerful talons.

The beak is typically heavier than that of most other birds of prey. Eagles’ eyes are extremely powerful, having up to 3.6 times human acuity for the martial eagle, which enables them to spot potential prey from a very long distance.

This keen eyesight is primarily attributed to their extremely large pupils which ensure minimal diffraction (scattering) of the incoming light. The female of all known species of eagles is larger than the male.

What is the smallest eagle that mention on the text?

a. Spilornis klossi.
b. Red tailed hawk.
c. Aquila pennata.
d. Buzzard.

Jawaban: A

8. From the text, we know that …

a. Eagle is the smallest bird.
b. Eagles are large, powerfully built birds of prey.
c. Eagles are weak bird.
d. No one wants to pet eagles.

Jawaban: B

9. Question for number 9 – 13

Whales are sea-living mammals. They therefore breathe air but cannot survive or land. Some species are very large indeed and the blue whale, which can exceed the 30-meter length, is the largest animal that lives on earth.

Superficially, the whale looks rather like a fish, but there are important differences in its external structure; its tail consists of a pair of broad, flat horizontal paddles (the tail of a fish is vertical) and it has a single nostril on top of its breadth, broadhead. The skin is smooth and shiny and beneath it lies a layer of fat (blubber). This is up to 30 meters in thickness and serves to conserve heat and body fluids.

What is the text about?

a. Sea-living mammals
b. The description of mammals
c. The difference between whales and fish
d. Whales

Jawaban : D

10. The length of a whale is……..

a. Is generally more than 30-meter
b. Maybe more than 30-meter
c. Is less than 30-meter
d. Ranges from 30 meter to more than 30 meter

Jawaban: B

11 – 20 Contoh Soal Report Text Pilihan Ganda beserta Jawaban

11. Sentence 1………….

a. Tells an orientation
b. Poses a thesis
c. Shows an abstract
d. Gives a general classification

Jawaban : D

12. What type of text is used by the writer?

a. Narrative
b. Report
c. Recount
d. News items

Jawaban: B

13. To tell the factual information, the writer uses…….

a. Passive voice
b. Direct speech
c. Reported speech
d. Simple present tense

Jawaban : D

14. Read the following text to answer questions number 14-15

Roy Hodgson has admitted he did not want his 40-year coaching career to end on the sour note of England’s humiliating defeat against Iceland at Euro 2016 after taking up the reins back at his first club, Crystal Palace, in the Premier League.

The former national manager will oversee his first training session at Palace’s Beckenham training ground on Wednesday after signing a two-year contract to succeed Frank de Boer.

The Dutchman was sacked this week after only 77 days and four top-flight games in charge, with all of those matches lost without a goal scored en route to leave Palace propping up the Premier League with a daunting run of fixtures ahead.

Hodgson, whose first game in charge will be against Southampton on Saturday, had graduated through the youth team ranks at Palace, his local club, in the 1960s and has spoken of his pride at a homecoming. Yet he has also admitted the desire to erase memories of that defeat at Nice’s Allianz Riviera last June, which ended his four-year spell with the national team. […] (The Guardian, 12 September 2017)

Roy Hodgson will manage the club …

a. Manchester United
b. Southhampton
c. Crystal Palace
d. Manchester City

Jawaban: C

15. Before manage’s a Premier League club, Roy Hodgson manage …

a. Another clubs
b. Argentina clubs
c. AC Milan
d. England National Team

Jawaban: B

16. Question for number 16 – 20

For many years people believed that the cleverest animals after man were the chimpanzees. Now, however, there is a proof that dolphins may be even cleverer than these big apes. Although a dolphin lives in the sea, it is not a fish. It is a mammal. It is in many ways, therefore, like a human being.

Dolphins have a simple language. They can talk to one another. It may be possible for men to learn how to talk to dolphins. But, this will not be easy because dolphins cannot hear the kind of sounds man can make.

If a man wants to talk to dolphins, therefore, he will have to make a third language which both he and the dolphins can understand. Dolphins are also very friendly toward man. They often follow ships. There are many stories about dolphins guiding ships through difficult and dangerous waters.

The text above is in the form of………….

a. Spoof
b. Report
c. Recount
d. Procedure

Jawaban: B

17. To tell the factual information, the writer mostly uses…………

a. Passive voice
b. Simple past tense
c. Present perfect tense
d. Simple present tense

Jawaban : D

18. What kind of animal is a dolphin?

a. Insect
b. Fish
c. Mammal
d. Bird

Jawaban: C

19. Why talking to dolphins is not easy?

a. Dolphins cannot hear the kind of man’s sounds
b. Dolphins cannot think as human
c. Dolphins like playing with man
d. Dolphins feel annoyed by man

Jawaban: A

20. What is the characteristic of dolphins according to the text?

a. Fierce
b. Friendly
c. Naughty
d. Shy

Jawaban: B

21 – 30 Contoh Soal Report Text Pilihan Ganda beserta Jawaban

21. Question for number 21-24

Jasmine is a native flower to some tropical areas in South Asia, Africa, and Australia. In India, some varieties of Jasmine are used for religious purposes. The flower can grow up to 3 meters high and 2 meters wide. It releases its fragrance mostly after the sun sets especially nearing the full moon. Therefore, it is often associated with a soothing night- time moods.

The planting of Jasmine is started by putting some cuttings in 3-inch posts within 4 weeks. After the roots grow, they are put into 6-inch pots. The soil in the pots should be kept moist but possible for the water to go through it for optimum growth.

There are some important advantages of Jasmine. In medication, this flower is often used for soothing headaches, stimulating the brain, and restoring balance. Its extract is also widely used in the making of perfume.

When does Jasmine release the most fragrance?

a. In the morning
b. In the evening
c. In the afternoon
d. At dawn

Jawaban: B

22. What is the main idea of the last paragraph?

a. Jasmine is grown worldwide
b. Jasmine has various benefits
c. Jasmine can cause headache
d. There are some varieties of Jasmine

Jawaban: B

23. The underlined word in ” … it is often associated with …”, is closest in meaning to ….

a. Attached
b. Connected
c. Compared
d. Propagated

Jawaban: B

24. In planting Jasmine, the soil should be kept moist to make it ….

a. Go through the water easily
b. Grow up to 6 inches in length
c. Produce optimum fragrance
d. Grow optimally

Jawaban : D

25. Question for number 25-29

Antibiotic is a kind of compounds both natural and synthetic, which has function to press or stop a process of an organism’s growth, particularly bacteria. Antibiotic is used to treat bacterial infections and used as a tool for genetic engineering in biotechnology.

Antibiotic works as pesticides by pressing or break the chain of bacteria’s metabolism. Nevertheless, antibiotic is different with disinfectant in the process to kills bacteria. Disinfectant kills bacteria by creating an unnatural environment for germs to live.

In terms of treatment, antibiotics dubbed as “magic bullet “because antibiotic kills instantly without injuring its sufferers. Although antibiotic is good for medication, it is not effective in handling infection caused by viruses, fungi, or other nonbacterial. Antibiotic has diverse types based on their effectiveness against bacteria.

Some antibiotics target gram-negative or gram-positive bacteria and some antibiotic has a wider spectrum. The effectiveness depends on the location of the infection and the ability of antibiotics to reach the location of the infection.

Based on how to use, antibiotics are divided into two that are oral antibiotics and antibiotic intradermal. An oral antibiotic is used by mouth while antibiotic intradermal used through anus. Intradermal antibiotic is used for serious cases.

What is the best title for the text above?

a. How antibiotic is work
b. The invention of antibiotics
c. Antibiotic
d. Kinds of antibiotic

Jawaban: C

26. Which one is not true?

a. Antibiotic is used to treat bacterial infections
b. Antibiotic is not same with disinfectant
c. Antibiotic kills instantly without injuring its sufferers
d. Antibiotic is effective in handling infection caused by viruses

Jawaban: C

27. In terms of treatment, antibiotics dubbed as “magic bullet “….
The underlined word close in meaning to….

a. Work
b. Seen
c. Say
d. Call

Jawaban : D

28. What is the purpose of the text above?

a. To inform about antibiotic
b. To describe about antibiotic
c. To inform about disinfectant
d. To describe about antibiotic

Jawaban: A

29. What is the main idea of the second paragraph?

a. Antibiotic is a compound
b. Antibiotic is good for medication
c. Antibiotic is not good for fungi
d. Antibiotic kill without injuring its suffers

Jawaban: B

30. Question for number 30-32

Jellyfish are not really fish. They are invertebrate animals. This means that unlike fish or people, they have no backbones. In fact, they have no bones at all. Jellyfish have stomachs and mouths, but no heads.

They have nervous systems for sensing the world around them, but no brains. They are made almost entirely of water, which is why you can look through them.

Some jellyfish can glow in darkness by making their own light. The light is made by a chemical reaction inside the jellyfish. Scientists believe jellyfish glow for several reasons. For example, they may glow to scare away predators or to attract animals they like to eat.

Most jellyfish live in saltwater, apart from a few types that live in freshwater. Jellyfish are found in oceans and seas all over the world. They live in warm, tropical seas and in icy waters near the North and South poles.

Which one creates Jellyfish’s light?

a. Ocean
b. Stomachs and mouths
c. Chemical reaction
d. Saltwater

Jawaban: C

31 – 40 Soal Report Text Pilihan Ganda beserta Jawaban

31. Based on the text, we know that….

a. They don’t have a brain, only stomachs, and mouths
b. They glow when they sleep
c. They live in the lake
d. They are part of fish

Jawaban: A

32. What is the text about?

a. Kinds of all really not fish
b. Jellyfish
c. Saltwater animals
d. Some kinds of sea animals

Jawaban: B

33. Read the following text to answer questions number 33 to 35

An eclipse is an astronomical event that occurs when one celestial object moves into the shadow of another.

The term is most often used to describe either a solar eclipse, when the Moon’s shadow crosses the Earth’s surface, or a lunar eclipse, when the Moon moves into the shadow of Earth. Eclipses may occur when the Earth and Moon are aligned with the Sun, and the shadow of one body cast by the Sun falls on the other. So at New Moon (or rather Dark Moon), when the Moon is in conjunction with the Sun, the Moon may pass in front of the Sun as seen from a narrow region on the surface of the Earth and cause a solar eclipse.

At Full Moon, when the Moon is in opposition to the Sun, the Moon may pass through the shadow of the Earth, and a lunar eclipse is visible from the night half of the Earth. An eclipse does not happen at every New or Full Moon, because the plane of the orbit of the Moon around the Earth is tilted for the plane of the orbit of the Earth around the Sun, so as seen from the Earth, when the Moon is nearest to the Sun (New Moon) or at a largest distance (Full Moon), the three bodies usually are not exactly on the same line.

When does lunar eclipse happen?

a. In the morning
b. In the afternoon
c. In the evening
d. In the midday

Jawaban: C

34. What is the main idea of the third paragraph?

a. We can see the surface of the Moon from the Earth
b. The Sun is the biggest planet in our solar system
c. An eclipse never happens at New or Full Moon
d. The Sun and the Moon rotate on the same line

Jawaban: C

35. What will happen if the Moon’s shadow crosses the Earth’s surface? There will be ….

a. A lunar eclipse
b. Solar eclipse
c. New moon
d. Full moon

Jawaban: B

36. Question for number 36 – 40

Giraffe is the highest animal in the world. Its height can reach 4.8 to 5.5 meters and its weight about 1360 pounds. Giraffe has a unique characteristic. They have a very long neck and two small horns on its head. Giraffes have big brown eyes and protected by thick and long eyebrows. Her body is covered with a unique pattern that is attached by brown spots all over their body. Just like camels, giraffes can survive without drinking for a long time because giraffes can rely on the water contained in leaves they eat.

Giraffes are very selective in choosing food. They always eat young leaves that grow in the treetops. Their tongue shaped like a knife help them to cut branches which are very hard. Female giraffes can start pregnant at the age of five years, with a gestation period of 15 months. Commonly female giraffe bear one baby, but sometimes two babies at once.

Giraffes bear its baby with a standing position. When the baby is about to be born, they just drop it to the ground from a 1.5 meter of height. Baby giraffe can stand with about 20 minutes since being born, and begin breastfeeding within an hour of birth.

What kind of text above?

a. Report text
b. Descriptive text
c. Narrative text
d. Spoof

Jawaban: A

37. The text tells us about?

a. Giraffe’s reproduction
b. The strange animals
c. The highest animal
d. Baby giraffe

Jawaban: C

38. The unique characteristic of giraffe is?

a. Two horns on its head
b. Their long neck
c. Brown spot
d. Their food

Jawaban: B

39. The second paragraph mainly discussed about?

a. Giraffe’s food
b. Giraffe’s characteristic
c. Giraffe’s life
d. Giraffe’s reproduction

Jawaban: A

40. The word “it” in the third paragraph refers to?

a. Neck
b. Horn
c. Baby giraffe
d. Food

Jawaban: C

41. Question for number 41- 43

Giraffe is the highest animal in the world. Its height can reach 4.8 to 5.5 meters and its weight about 1360 pounds. Giraffe has a unique characteristic. They have a very long neck and two small horns on its head. Giraffes have big brown eyes and protected by thick and long eyebrows. Her body is covered with a unique pattern that is attached by brown spots all over their body. Just like camels, giraffes can survive without drinking for a long time because giraffes can rely on the water contained in leaves they eat.

Giraffes are very selective in choosing food. They always eat young leaves that grow in the treetops. Their tongue shaped like a knife help them to cut branches which are very hard. Female giraffes can start pregnant at the age of five years, with a gestation period of 15 months.

Commonly female giraffe bear one baby, but sometimes two babies at once. Giraffes bear its baby with a standing position. When the baby is about to be born, they just drop it to the ground from a 1.5 meter of height. Baby giraffe can stand with about 20 minutes since being born, and begin breastfeeding within an hour of birth.

What kind of text above?

a. Daily news
b. Descriptive text
c. Narrative text
d. Report text

Jawaban : D

42. The text tells us about?

a. Giraffe’s long neck
b. Animals that can survive without drinking for a long time
c. The highest animal
d. Pregnant giraffe

Jawaban: C

43. The word “its” in the third paragraph refers to?

a. Neck
b. Leaves
c. Baby giraffe
d. Branches

Jawaban: C

Demikian Contoh Soal Report Text Pilihan Ganda beserta Jawaban. Semoga bermanfaat dan berguna untuk kalian yang sedang mencari Contoh Soal Report Text Pilihan Ganda beserta Jawaban.

Post a Comment for "Contoh Soal Report Text Pilihan Ganda beserta Jawaban"

Artikel Terkait :

Berlangganan via Email